Зв'язок
email
Мова
Перевірки бізнесу на наявність касових апаратів

08/08/2023

Податкова служба вирішила заздалегідь підготувати підприємців до повернення штрафів за відсутність РРО та роботу без видачі фіскального чека. «Профілактичні» перевірки вже виявили низку порушень. Підприємців поки що не штрафують. 

Протягом кількох тижнів ДПС відзвітувала про низку кейсів ухилення бізнесу від оподаткування, що були повʼязані з маніпуляціями з апаратами РРО, які друкують фіскальні чеки. 

З початку року податкова провела понад 14 500 перевірок, повʼязаних із роботою РРО/ПРРО, 2500 із них – у червні.

Поки що вони несуть рекомендаційний та профілактичний характер та не передбачають накладання штрафів, зазначають у ДПС. «Такі «профілактичні» перевірки будуть широко проводити до жовтня цього року», – попереджає голова фінансового комітету Данило Гетманцев.

На початку російського вторгнення Верховна Рада заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО. У червні 2023-го нардепи ухвалили законопроєкт №8401, який повертає штрафи за роботу без видачі фіскального чека з 1 жовтня. Ухвалення цього закону є одним із зобовʼязань, взятих Україною в рамках меморандуму з МВФ.

«Податкова зараз робить крок на випередження та попереджає бізнес про те, що потрібно встановлювати РРО, інших варіантів немає», – говорить Гетманцев. 

У більшості випадків після проведення таких перевірок платники податків починають декларувати реальні доходи та дотримуватися законодавства щодо оформлення трудових відносин із працівниками

У податковій зазначають, що найбільше порушень зафіксовано в таких сферах бізнесу:

  • продаж підакцизних товарів (пального, алкогольних напоїв та тютюнових виробів);
  • азартні ігри (казино, зали гральних автоматів);
  • пункти обміну валют;
  • підприємства з продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Якими будуть штрафи, що повертаються з 1 жовтня? 

У порівняні з 2022-м санкції змінилися лише для ФОПів: 25% від суми товару за перше порушення та 50% від суми – за друге. Також для ФОПів було введено «спрощений чек».

Для решти підприємців, які працюють у галузі продажів і мають встановлювати касові апарати, штрафи залишилися на тому ж рівні – 100% від суми товару за перше порушення та 150% – за друге. Штрафи та перевірки не розповсюджуються на підприємства, які знаходяться в прифронтових регіонах.

РРО обовʼязкове для підприємців, які ведуть розрахункові операції у готівковій чи безготівковій формі під час продажу товарів чи послуг. Починаючи з 1 січня 2022 року РРО/ПРРО став обовʼязковим для ФОП 2-ї, 3-ї та 4-ї групи та тих, хто працює на загальній системі оподаткування. 

Виняток – ФОПи на 2-й, 3-й, 4-й групі, які торгують у селах за умови, якщо річний обсяг доходу на один пункт продажу не перевищує 1,1 млн у рік (167 мінімальних зарплат). ФОП на 1-й групі також не потрібно встановлювати РРО.

Якщо ж покупець сплачує за товар через банківський переказ на розрахунковий рахунок (тобто без еквайрингу), через касу банку або термінал, потреби в касовому апараті також немає.

Джерело: forbes.ua

Коментарі

Не знайдено дописів

Нове повідомлення