Попередження Для забезпечення високого рівня обслуговування на цьому сайті використовуються куки (cookies). Продовжуючи його використання, ви погоджуєтеся з тим, що куки (cookies) будуть зберігатися на вашому комп'ютері: Прийняти
Зв'язок
email
Мова
Особливості програмних РРО

22/08/2022

Вже 2 роки, згідно Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, одночасно з РРО використовуються ПРРО.

Програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) - програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої і в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу.

ПРРО призначений для:

  • проведення готівкових та безготівкових операцій,
  • реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг),
  • операцій із торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг),
  • операцій із приймання готівки для виконання платіжних операцій.

ПРРО виконують фіскальну функцію шляхом занесення інформації про розрахункову операцію (чеків РРО і Z-звітів) відразу на фіскальний сервер ДПСУ.

Фіскальний сервер:

  • реєструє електронні розрахункові документи та електронні фіскальні звітні чеки,
  • зберігає дані про проведені розрахункові операції,
  • здійснює реєстрацію ПРРО,
  • обробку та надання доступу до інформації про розрахункові операції, проведені з використанням ПРРО.

Зважаючи на це, ПРРО сильно залежні від наявності зв'язку з сервером через мережу Інтернет, тобто повністю функціонують тільки в режимі онлайн.

При роботі в режимі офлайн ПРРО створюватиме електронні чеки та Z-звіти, як і під час роботи в режимі онлайн. Зберігати їх він буде на пристрої, де встановлений ПРРО, і тільки потім, після відновлення зв'язку з сервером, дані про операції будуть передаватися на сервер. Тобто тільки тоді ПРРО може виконати фіскальну функцію, що покладена на нього.

Змінювати свої стаціонарні РРО на нові ПРРО — це не обов'язок, а бажання самого суб'єкта господарювання.

Для проведення розрахунків не обов'язково застосовувати безплатний ПРРО, розроблений податківцями. Можна вибрати ПРРО, розроблений іншими суб'єктами господарювання, зокрема, якщо він є платним.

Головне, щоб він:

  • здійснював фіскальні функції,
  • був зареєстрований на фіскальному сервері,
  • відповідав усім потребам суб'єкта господарювання.

Якщо суб'єкт господарювання до цього не використовував РРО, а тепер вирішив це зробити, то, щоб почати користуватися ПРРО, йому достатньо просто скачати робочий ПРРО і встановити на свій пристрій (наприклад, смартфон) та, після реєстрації ПРРО на сервері податкової, можна приступати до роботи.

Якщо ж суб'єкт господарювання вирішив замість звичайного РРО використовувати ПРРО, то, щоб це зробити, слід спочатку зняти з реєстрації звичайний РРО у податковій, а замість нього зареєструвати на фіскальному сервері ПРРО.

Якщо госпсуб'єкт відкриває нову точку продажу товару та там збирається використовувати ПРРО, а на точках продажу, що вже працюють, - звичайні РРО, то в даному випадку порушення законодавства про РРО не буде.

Якщо суб'єкт господарювання вирішив використати ПРРО, то після того, як він обрав ПРРО і встановив його на свій пристрій (гаджет), такий ПРРО слід внести до Реєстру ПРРО, який веде податкова.

Щоб ПРРО потрапив до Реєстру ПРРО, госпсуб'єкт повинен здійснити такі дії:

  1. перевірити, чи надав він своїй господарській одиниці (наприклад, магазину) ідентифікатор об'єкта оподаткування (індивідуальне числове значення);
  2. заповнити в електронному вигляді реєстраційну заяву за формою №1-ПРРО;
  3. подати заяву фіскалам через Електронний кабінет чи засобами телекомунікації. Про ухвалення такої заяви вас проінформує перша квитанція.
    До Реєстру ПРРО слід внести дані про електронні підписи всіх операторів (касирів) ПРРО.
  4. чекати, поки сервер ДПСУ опрацює подану заяву та ухвалить рішення, реєструвати чи ні ваш ПРРО. Ухвалене рішення вам надійде у вигляді другої квитанції.

Якщо суб'єкт господарювання для кожного з працівників торгового залу матиме пристрій із встановленим ПРРО, то потрібно буде зареєструвати кожен ПРРО, який буде встановлений на окремий пристрій.

Після реєстрації у Реєстрі відповідного ПРРО можна переходити до його використання.

Після програмування ПРРО можна розпочати проведення розрахункових операцій.

Ті суб'єкти господарювання, які використовують ПРРО, на відміну від тих, хто має РРО, не повинні видавати покупцеві паперовий чек РРО.

Як ПРРО, так і РРО мають свої особливості роботи та використання. Що обрати - вирішувати вам.

Якщо ви - за “класику”, то на нашому сайті можна обрати РРО власного виробництва за вашими потребами:

Коментарі

Не знайдено дописів

Нове повідомлення