Зв'язок
email
Мова
Нові правила роботи з РРО з 1 серпня: пам'ятка від «ГЕРА»

06/08/2020

З 1 серпня 2020 року стартував перший етап змін у законодавстві щодо нових правил роботи для фізичних осіб-підприємців. Розглянемо оновлення норм щодо роботи з РРО та інші актуальні на сьогодні нововведення.

Програмні Реєстратори Розрахункових Операцій

В рамках внесення змін запроваджується можливість використання програмних розрахунково-касових апаратів (РРO). Під програмним РРО розуміють програмне забезпечення (програма, додаток), котре може бути встановлено на будь-який пристрій і дозволить за допомогoю такого пристрою виконувати фіскальні операції шляхом реєстрації чеків РРО на сервері податкової служби через мережу Інтернет. Прoгрaмний прoдукт є aльтернaтивoю трaдиційним кaсовим апaрaтам і встaнoвити йoгo можна на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій, який матиме змогу видавати чеки тільки в електронному вигляді.

Безкоштовне робоче програмне забезпечення, яке перетворить ваш пристрій на програмний РРО, фіскальна служба вже презентувала. Тестове програмне РРО від фіскалів можна знайти на веб-сайті prrosto.kmu.gov.ua/. Проте, дане програмне забезпечення є далеким від ідеалу і на сьогоднішній день містить в собі більше несправностей, ніж можна було б очікувати.

Також суб’єкти господарювання зможуть користуватися і платним програмним забезпеченням, розробленим іншими суб’єктами. В свою чергу , колишній міністр Кабінету Міністрів, та засновник Monobank Дмитро Дубілет заявив про запуск власного програмного РРО під назвою Checkbox.

Новітні програмні РРО з 01.08.2020 р. можна використовувати всім суб’єктам господарювання поряд із класичними РРО. І хоча ці види РРО візуально і апаратно відрізняються один від одного, по суті вони все ж вирішують однакові фіскальні задачі. Проте, який з цих двох видів є кращим у використанні – покаже час.

Спрощена система

ФОП групи. З 1 серпня вступив в дію оновлений п. 296.10 ПКУ, за яким всі ФОП –платники Єдиного Податку групи 1 взагалі і назавжди звільняються від обов’язку застосування реєстраторів розрахункових опеpацій. При цьому таке звільнення для них є безумовним, тобто не залежить від того, чи перевалить їх дохід за 1 млн грн та чи торгують вони товарами-вбивцями РРО-імунітету (технічно складними побутовими товарами, а також лікарськими засобами і виробами медичного призначення),навіть коли цей перелік з 1 січня наступного року значно розростеться і навіть після 01.04.2021 р., коли всі інші ФОП — платники ЄП груп 2 — 4 втратять право на РРО-імунітет.

Облік запасів. Змінами, з першого серпня розширено перелік ФОП — платників ЄП, які зобов’язані вести обрахунок товарних запасів.

Так, з цієї дати відповідно до оновленого п. 12 ст. 3 Закону про РРО вести облік ресурсів зобов’язані не тільки ФОП, які є платниками ЄП та зареєстровані платниками ПДВ (тобто платники ЄП групи 3, які обрали ставку ЄП 3 %), а й ФОП — платники ЄП, які не є платниками ПДВ, якщо вони проводять діяльність з реалізації ТСПТ (технічно складні побутові товари), лікарських засобів та виробів медпризначення, а також «ювелірки».

Крім того, вищезгадані ФОП зобов’язані надавати податківцям під час перевірки документи (у паперовій або електронній формі), котрі засвідчують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці торгівлі (господарському об’єкті).

Неведення обліку запасів, а також ненадання документації на оприбуткування товару загрожує ФОП штрафами у розмірі подвійної вартості такого необлікованого бездокументного товару за цінами його реалізації, але не менше 170 грн (ст. 20 Закону про РРО).

Етапи реформи

З 1 січня 2021 року планують розпочати другий етап - використання РРО для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців стане обов’язковим. А вже з 1 квітня 2021 року почнеться третій етап реалізації закону - застосування РРО (традиційних або програмних) стане обов'язковим для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

Темпи реформування цієї сфери є доволі швидкими. Важливо бути в курсі подій, котрі стосуються регуляторної політики держави щодо підприємців, адже вчасно не виконавши певні умови можна потрапити на серйозні штрафні санкції. Компанія «Гера» тримає руку на пульсі подій і буде інформувати Вас про всі зміни в законодавстві.

Коментарі

Не знайдено дописів

Нове повідомлення